Όσοι απλά το έχουν δει σε ταινίες δράσης ή έχουν δει φευγαλέα σκηνές στο διαδίκτυο, χαρακτηρίζουν το παρκούρ ως άθλημα «περιθωριακό», «επικίνδυνο», «extreme sport». Όσοι ασχολούνται με αυτή τη δραστηριότητα όμως, έχουν αντίθετη άποψη. Ούτε περιθωριακοί είναι, ούτε επιδιώκουν να ανεβάσουν την αδρεναλίνη τους και επικίνδυνο είναι για όσους δεν γνωρίζουν τα όρια τους. Για τους υπόλοιπους είναι απλά συναρπαστικό.
Η πιο δημοφιλής σκηνή παρκούρ στην ταινία Jamed Bond, Casino Royale:
Το παρκούρ, από ένα άθλημα για μοναχικούς καβαλάρηδες, παίρνει πια επίσημη μορφή και εντάσσεται στην Ελληνική Γυμναστική Ομοσπονδία (ΕΓΟ), που ενόψει της εναρμόνισης του καταστατικού της με τον νέο αθλητικό νόμο, ενημέρωσε τα σωματεία-μέλη της ότι έχουν τη δυνατότητα να προβούν σε αντίστοιχη εναρμόνιση του δικού τους καταστατικού και να δηλώσουν το άθλημα μεταξύ εκείνων που καλλιεργούν. Έτσι, θα αποκτήσουν τη δυνατότητα να το εντάξουν επίσημα στην προπονητική και αγωνιστική δραστηριότητά τους.
Άλλωστε, η Ομοσπονδία ετοιμάζεται το 2021 να διοργανώσει το 1ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα, αλλά και άλλους διασυλλογικούς αγώνες.
Η ΕΓΟ ενημέρωσε επίσης όλα τα σωματεία και τους φορείς που καλλιεργούν το παρκούρ, και το αναφέρουν στο καταστατικό τους, ότι μπορούν να γίνουν μέλη της ΕΓΟ.
Οι απανταχού ομάδες και οι κοινότητες λοιπόν, έχουν πια τη δυνατότητα να παίρνουν μέρος σε αγώνες, τοπικούς και διεθνείς και να αναγνωριστούν από κρατικούς φορείς.
Τα σωματεία που καλλιεργούν ήδη το άθλημα δεν θα έχουν κάποιο θέμα να μη το πράξουν, όσοι βλέπουν το παρκούρ όμως ως το χόμπι τους, ως μέρος της καθημερινότητά τους, και δεν έχουν βλέψεις για συμμετοχή σε αγώνες και κρατικούς ελέγχους, το πιθανότερο είναι ότι θα μείνουν στο δικό τους ανέμελο κόσμο.
Τι είναι όμως το παρκούρ και πώς μπήκε στις ζωές μας;
Πρόκειται για ένα άθλημα ιδιαίτερα διαδεδομένο μεταξύ των νέων. Είναι η τέχνη της μετακίνησης, ξεπερνώντας εμπόδια με το συντομότερο, αποτελεσματικότερο και ασφαλέστερο τρόπο, χρησιμοποιώντας μόνο το σώμα. Η φιλοσοφία του παρκούρ είναι η αυτοπειθαρχία και η αυτοβελτίωση του αθλούμενου.
Ξεκίνησε τη δεκαετία του ’80 στο Παρίσι. Έχει διαδοθεί σε όλον τον κόσμο και έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλές στην Ελλάδα με πολλές ομάδες και κοινότητες ενεργές σε όλη τη χώρα.
Tο 2011, ξεκίνησε το πρώτο Red Bull Art of Motion στη Σαντορίνη, ένας διαγωνισμός παρκούρ και free-running και αμέσως έγινε ο τοπ προορισμός για τους αθλητές παγκοσμίως. Το Red Bull Art of Motion γινόταν ανελλιπώς στη Σαντορίνη μέχρι και το 2017.
Το παρκούρ καθιερώθηκε από το David Belle και ως γενέτειρά του θεωρείται η Lisses, ένα προάστιο του Παρισιού. Εμπνευστής του παρκούρ, ωστόσο, είναι ο Βιετναμέζικης καταγωγής Raymond Belle, στρατιώτης, πυροσβέστης, μαθητής της Méthode Naturelle, πατέρας και μέντορας του David. Ο όρος παρκούρ προκύπτει από το Parcours du Combattant, ένα είδος στρατιωτικού αγωνίσματος δρόμου μετ’εμποδίων.
Σύμφωνα με το Parkour.gr, στο άθλημα περιλαμβάνονται και η υπερπήδηση εμποδίων, φυσικών και τεχνητών, όπου ως εμπόδια μπορούν να θεωρηθούν τα πάντα, από βράχοι, ποτάμια, ή κλαδιά μέχρι τοίχοι, πεζούλια, ή κάγκελα. Ένας traceur (όπως ονομάζεται ο αθλητής) καλλιεργεί την ικανότητα να εντοπίζει εναλλακτικούς τρόπους κίνησης και πορείας, τους οποίους ενδέχεται να χρησιμοποιήσει τόσο στην καθημερινή του ζωή, όσο και σε καταστάσεις εκτάκτων αναγκών.
Ένας από τους κορυφαίους traceur στον κόσμο είναι ο Έλληνας Δημήτρης Κυρσανίδης, δύο φορές νικητής στο Red Bull Art of Motion και δύο φορές τρίτος (η τελευταία το 2019). Τον περασμένο Σεπτέμβριο, μάλιστα, κατέκτησε την πρωτιά στο FIG Parkour Virtual Competition Freestyle.
https://www.instagram.com/p/CFPLAw7pbzZ/
Κορυφαίοι Έλληνες αθλητές έχουν ασχοληθεί σοβαρό στο παρελθόν με το παρκούρ, όπως ο ολυμπιονίκης της ενόργανης γυμνατικής Λευτέρης Πετρούνιας και ο πρωταθλητής του μήκους Μίλτος Τεντόγλου.